Monday, October 27, 2014

Spinning Away ~ Kehräillen


This is what the raw wool looks like

My new(-ish) hobby is spinning. And since I am originally from Finland, I just had to buy some Finn sheep wool and try my hand at it. I had no idea how much work processing the raw wool is and I had my moments when I thought it was all wasted, felted or too much work for what you can get out of it, I had no idea what I was doing. I just swallowed my bitterness and doubt and kept washing and carding my wool. I had just enough wool after a sweaty afternoon on the back yard in Texas heat to spin a little bit. Really just a little bit...


Here the washed wool, with still some vegetable matter in it

So for the first time I took out my electric spinner, Roberta. And for some time trying to figure out how to make the flyer spin and how to ease the pull on my spinner,  I started spinning. It looked really thin, but once I had single ply on both of my smaller bobbins, I plied it like a pro. Well, in the end I was really surprised how well I did, but the yarn wasn't so thin after all. I had 40 yards of maybe worsted yarn, some areas a bit looser than the others. After all for the first timer pretty good yarn, if I say so myself. :)


The dogs love the wool, but the raw wool creates a fight over it instantly, this is washed

I have a long way to go to get yarn that I can actually knit into something. Even longer way to a point where I can spin a yarn to a project in mind and get what I need. Right now it is what it is, and there isn't any customizing, it's all one of a kind :D However, I love it and am already dreaming of all kinds of spinning wheels :) Old fashion manual would really be a dream come true. :)


My electric spinner Roberta

Eräs uusimmista harrastuksistani on kehrääminen. Suomalaisen alkuperäni vuoksi halusin tietenkin kokeilla suomen lampaan villaa, joten tilasin sitä raakavillana, eli käsittelemättömänä ja päätin kokeilla sen prosessointia. Minulla ei ollut aavistustakaan kuinka paljon työtä villan saattaminen kehräskuntoon vaati ja välillä tuntuikin että villa on huopunut tai muuten mennyt pilalle ja olisi roskiskunnossa tai vain muuten vain vaatii liian paljon työtä hyötyyn nähden. Nielin kuitenkin katkeruuteni ja epäilykset ja painoin eteenpäin kuin mummo lumessa pesten ja karstaten villaani. Sain juuri tarpeeksi villaa hikisen ja paahteisen päivän päätteeksi Texasilaisen takapihan työpajalla jotta voin kokeilla kehräystä. Ja todellakin vain kokeillakseni, ei varsinaisesti vielä paljoa lankaa aikaansaadakseni.


Spinning from woollen top

Kaivoin ensimmäiseen kertaan esille sähköisen rukkini, merkiltä Roberta. Vei jonkin aikaa opetellessa mitä tapahtui ja miksi ja kun sain lyhdyn pyörimään ja langan kiertymään voin vihdoin alkaa kehräämään. Kehräykseni näytti kovin ohuelta ja kun sain kahdelle rullalle tarpeeksi yksisäikeistä niin yhdistin ne kaksisäikeiseksi aivan kuin olisin tietänytkin mitä olin tekemässä. Loppujen lopuksi olin erittäin hämmästynyt kuinka hyvin onnistuinkaan, vaikka lanka ei ollutkaan niin ohutta kuin kuvittelin. Minulla oli noin 40 metriä ehkä worsted painoista lankaa, hieman epärasaista ja osin varsin löysää, mutta ensikertalaiseksi aika yllättävän hyvää lankaa. :)


Once I get it uniform, no matter how thin or thick, I will be so happy :)

Kehräysurani on vielä kaukana pisteestä jolloin voin neuloa lankani joksikin hyödylliseksi. Ja vielä kauempana siitä että suunnittelen työni etukäteen ja sitten kehrään tarvitsemani langan itse siihen ja vielä saan sitä mitä pitikin. Tällä hetkellä tuloksena on mitä sattuu eikä vielä taidot riitä muokkaamaan lankaani haluamakseni, sitä tulee mitä on tullakseen. :D Oli mitä tahansa, niin kehräys on ihanaa ja rentouttavaa ja haaveet yhdestä jos toisestakin rukista ovat tietenkin jo alkaneet. :) Vanhanaikainen poljettava rukki olisi sitten niin ihana. :)


Looks better like this when the loose parts are hidden :D


No comments:

Post a Comment