Tuesday, August 26, 2014

Peacock socks ~ RiikinkukkosukatOne more pair of socks got done for the sleep sock exchange. Most of the time the fun comes out of the partner receiving them and posting pictures. This time I got to feel a little bitterness, when no notification came saying she had received the socks, nor did she ever send the socks to the person who was her partner. Such is life, luckily the group of people was fun and even though there were quite a few misses, in the end everyone got their socks from someone awfully nice stepping in and refusing anyone to get disappointed.

The socks that I knitted are made according to the pattern Riikinkukko, which means peacock in English. The pattern was easy to follow and I might use it in the future again. I used different yarn and needle size for mine and achieved soft and comfortable sock for sleeping, but for actual wear I would follow the pattern with the yarn and needle recommendations.
The yarn in the pattern is Novita's Nalle, which is 284 yards in 3.5 ounces. You can use any yarn just adjust the gauge.

The pattern is from the blog Annikainen puikoissa. I got her permission to translate it to English.

Cast out 58 stitches in DK, 37 out of which are for k1, p1 ribbing and 21 for the pattern

When knitted on dpn's divide the stitches as follows on the first round:
1st needle 19 stitches of k1, p1 (the last one k)
2nd needle p2, k9
3rd needle k8, p2
4th needle 18 stitches of k1, p1. If you need to adjust the width add or deduct stitches on the ribbing part.

The pattern goes as follows:

1st row p2, k3, k2tog, 7x(yo, k1), yo, ssk, k3, p2
2nd row: p2, k2, k2tog, k15, ssk, k2, p2
3rd row: p2, k1, 2tog, k 15, ssk, k1, 2p
4th row: p2, 2tog. k 15, ssk, p2

Repeat the rows 1 to 4 repeatedly.
Choose the heel and toe pattern to your liking.

Vielä yksi pari unisukkarinkiin. Useimmiten näissä vaihdoissa suurin hauska on kun parisi saa sukkansa ja innoissaan julkaisee kuvaia. Tällä kertaa sain maistaa hieman pettymyksen katkeraa kalkkia, kun vastaanottajani ei ilmoittanut edes kyselyistä huolimatta, tai lähettänyt sukkia omalle vastaanottajalleen. Niin se elämä vain heittelee, hassua miten katkeraa on jos sukat menevät hukkaan tai niitä ei itselle saavukkaan, mutta ihmiset kutovat niitä sellaisella tunteella että pettymys on suuri kun joku ei ole asian suhteen rehellinen. Onneksi ryhmässä oli myös paljon pelastavia enkeleitä, jotka mielellään neuloivat ilman jääneille myös, kieltäytyen kenenkään joutuvan pettymään. Vaihto on kaikki suoritettu ja vaikka joidenkin sukkien tulo kesti, kaikki saivat ne. Myös ne jotka eivät itse sukkia neulonutkaan.

Neulomani sukat tein Riikinkukkosukkien ohjeen mukaan. Sukka oli helppo neuloa ja luulen että saatan käyttää ohjetta toistamiseenkin. Unisukat tehdessäni käytin kuitenkin paksumpia puikkoja kuin ohje suosittelee, sillä en halunnut sukista liian napakoita, vaan mukavan pehmoiset nukkuvaan jalkaan. Jos suunnittelet kyseisen mallin neulomista, suosittelen ohjeiden mukaista materiaalivalintaa.
Itse tein sukat AnniKainen puikoissa blogin mukaan. Sain häneltä luvan ohjeen postaukseen ja kääntämiseksi englanniksi.

Ohje on tehty Nalle langalle

Luo 58 s (niistä 37 on 1 o, 1 n resoria ja 21 s mallikertaa).
Aloitus krs: 1.puikko: 19 s 1 o, 1 n(viimeinen s o).
2.puikko: 2 n, 9 o.
3.puikko: 8 o, 2 n.
4.puikko: 18 s 1 o, 1 n. Puikkojen silmukkalukua voi säätää mieleisekseen

Mallikerta:
1 krs: 2 n, 3 o, 2 o yht, 7 x (lk, 1 o) lk, 2 o takareunoista yht, 3 o, 2 n
2 krs: 2 n, 2 o, 2 o yht, 15 o, 2 o takareun. yht, 2 o, 2 n
3 krs: 2 n, 1 o, 2 o yht, 15 o, 2 o takareun. yht, 1 o, 2 n
4 krs: 2 n, 2 o yht, 15 o, 2 o takareun. yht, 2 n

Käytä mieleistäsi mallia kantapäälle ja varpaille.

No comments:

Post a Comment